>

Ahój z láhve!

Snad z palmy, ne? Jasně, na palmě rostu. Ale od teď už umím skočit rovnou z palmy do láhve.

Můj kokosový tým v květnu vyrazil do Thajska s jasnou myšlenkou v hlavě – najít farmáře pěstujícího kokosy v bio kvalitě, který by mě zavřel do láhve takového, jaký skutečně jsem. Plného zdravých minerálů, elektrolytů, antioxidantů a hlavně – abych neztratil svou lahodnou chuť. A povedlo se! Vítej u farmáře Joka v nádherném bio kokosovém sadu v thajské oblasti Ratchaburi.

56406

Bio nebio?

DSC_0261

Často si říkáš, jestli se to s tím bio nepřehání a co má skutečně smysl kupovat v bio kvalitě, viď? Přál bych ti vidět tu mou kokosovou partičku, když navštívila nebio kokosový sad (vpravo) a pak tuhle Jokeovu nádheru (velký obrázek nahoře). Mé ořechy v bio sadech si užívají zpěvu cikád, pozorují nádherné motýly a po kmenech palem se plazí zelené liány popínavých rostlin. Život kolem nejen vidíš, ale i slyšíš a cítíš. Palmy jsou zavlažovány kanály sladké vody a sklízeny ručně. Někde jsem četl, že snad v Thajsku sklízí kokosy opice? Tak tady tomu tam opravdu není. Zaměstnanci kokosových sadů jsou často majitelé své půdy, kterým větší farmáři pomáhají pěstovat kokosy, aby je od nich v nejlepší kvalitě odkoupili. Vzdělávají místní farmáře a vytváří tak stabilitu místní komunity, umožňují dětem malých farmářů chodit do školy. Bio sady mají asi o 15% nižší sklizeň, než ty nebio. Na nebio plantážích jsou zelené jen samotné palmové listy a ořechy. Půda pod palmami je intenzivně hnojena a ošetřována pesticidy, listy a ořechy jsou stříkány insekticidy. Je to docela smutný pohled na to mrtvo kolem. Garantuji ti, že všechny kokosy v lahvích Mladý kokos viděly motýly a slyšely cikády!

 

Náš farmáš Joke vytvořil speciálně pro Mladý kokos video, ve kterém představuje své kokosové háje, výrobu a dělí se o své pocity s prvním vývozem do Evropy. Že je to dobrej týpek?

Šťasné bio kokosy bychom měli, ale co dál…?

IMG_3175

Většina z vás, co mě pravidelně pije, tak činí ze dvou důvodů – lahodně chutnám a jsem zdraví mimořádně prospěšný. Bohužel jak má chuť tak cenné minerály a antioxidanty jsou snadno narušitelné vysokou teplotou, která vniká při pasterizaci. Právě pasterizací jsou ošetřeny všechny kokosové vody v lahvi na českém trhu. Většina z nich ztratila sladkou chuť a těch několik málo, co má chuť dobrou, zase ztratilo všechny antioxidanty a většinu minerálů. Má voda je upravena patentovanou technologií znavou nanofiltrace, kdy se při přelévání kokosové vody z kokosů zachytí baktérie na síto nanofiltračního zařízení. Takto upravená voda vydrží až 10 dní. Je to revoluční technologie, kterou zatím nikdo na českém a slovenském trhu nepoužívá.

 

Proč cestuje má voda v termoboxech?

IMG_2368

Protože je má kokosová voda živou vodou, potřebuje být uchovávána v chladu. Z Thajska do Česka dorazí zmražená a z mrazícího skladu je expedována až k tobě ve speciálním termoboxu. Ten zajistí pomalé a velmi postupné rozmrazení kokosové vody. Po doručení máš 2 možnosti. Buď si svou láhev kokosové vody chceš brzy užít, v tom případě ji dej do ledničky. Tam vydrží při teplotě kolem 2°C asi 10 dní, pokud máš ledničku nastavenou na vyšší teplotu, vydrží voda jen 5 dní. Maximální teplotní hranice, za kterou by má voda neměla být dlouhodobě skladována je 8°C. Pokud se rozhodneš užít si mou vodu později, můžeš si ji zmrazit. V mrazáku na tebe počká až 6 měsíců.

Skladbu termoboxu si vybereš. Chceš jen vodu, jen „maso“, nebo kombinace? Na našem webu jich najdeš spoustu. Kokosové „maso“ je po rozmrazení třeba rychle spotřebovat, vydrží jen 4 dny. Pokud se rozhodneš ho zmrazit, vydrží až 6 měsíců.

 

Chceš vědět, jak proběhla má rozlučka se svobodou?

V úterý 26.7. proběhla ve Žlutých lázních má rozlučka se svobodou. Odteď jsem v láhvi a spolu se mnou si to užilo dalších 50 kokosových fanoušků, bloggerů, novinářů a … Chystám úžasný video. Pokud chceš, aby ti nic neuniklo, sleduj můj další příspěvek na blogu už za týden.

13835480_10155083798153327_1720117969_o

košík

Ceny jsou uvedeny s DPH.

tvůj nákupní košík je prázdný

nahoru