>

Koko maso vs. maso

Odmalička většina z nás slýchala, že není nad masíčko. Jez ho, abys vyrostl(a), jez ho a budeš silný(á), bez masa není pořádnej chlap, to jsou všechno vtipné výroky. My jsme se rozhodli podívat na dvě potraviny se zcela odlišným původem. Maso klasické a maso kokosové. Chceme zjistit, zda podobnost názvem začíná nebo končí.

turkey-hen-569069

Dužina z mladého kokosu ❄️

cena 99 Kč
792 Kč/bal.

DÁ SE TO VLASTNĚ POROVNÁVAT?

Jasně! Bílkovin má např. kuřecí maso (prsní) kolem 20–30 g na 100g. Kokosové obsahuje 2 g bílkovin. Je to sice méně, ale musím říct, že jsem schopna k obědu spořádat klidně necelých 500 g koko masa (do hmotnosti je počítána i kokosová voda, v které je maso), což je 10 g bílkovin a to už je pro mě ideální hodnota. Dále v kuřecím najdeme 4 g tuku (u stehenního), u koko je to 7 g tuku, které tělo využije přímo jako palivo a jsou vhodné i při hubnutí. Co se vlákniny týče, tam má koko maso 8 g a kuřecí 0 g. Díky této vláknině je skvěle postaráno o cukry, které se v koko mase přirozeně nacházejí (5 g). Cukry se totiž díky vláknině uvolňují pozvolna a to je důležité. U vápníku je to vyrovnaně. Ve 100 g kuřecího bychom dál našli 2% denního příjmu vitaminu C, v kokosovém mase se jedná o 6%, 4% železa u kuřecího a 2% u kokosového, u draslíku je hodnota o 2 mg nižší, sodíku 65 mg u kuřecího a u koksového 25 mg.

A CO S NIMI?

jerky-misticky-600x600

Obě masa mají svá specifika, ale zároveň i dost společného. Z obou se dělá jerky. Z kokosového masa dokonce i sladké. Z obou se také dělají vývary (kokosový vývar zrovna ladíme) a oba se dají přidávat do polévek, ať už ve formě nudliček nebo na zahuštění a získání krémovitosti. Klasické maso se většinou nechává celé, kdežto kokosové se častěji mixuje. Klasické maso konzumujeme především naslano (ač jsou některé recepty i dosladka). Kokosové maso je jemně nasládlé samo o sobě a využíváme ho jak na slano, tak sladko. Kdybych měla říct jaké má ve svém naturálním stavu lepší chuť (bez koření a větších úprav) bylo by to jednoznačně maso kokosové. Nicméně obě se využívají v teplé i studené kuchyni nebo za syrova. Za syrova má v receptech větší zastoupení to kokosové (tak ho mám nejradši). Dále se obě masa dají skvěle fermentovat. Fermentace je proces přeměny látek vyvolaný enzymy. Kokosové maso fermentujeme pomocí laktobacilů a to několik hodin. U klasického masa se fermentace většinou využívá u salámů, kdy se na maso aplikuje startovací kultura. Potom záleží jestli se bude jednat o tepelně opracovaný nebo neopracovaný výrobek. Výroba tepelně neopracovaného je složitější, protože se musí zamezit mikrobiální kontaminaci (proto se uplatňují dusitany a větší množství solí). Potom probíhá proces zrání. Je tedy jasné, že fermentované koko maso bude zdravější, než to klasické. Nicméně ani to není chuťově vůbec k zahození, že? :)

 

NENÍ MASO JAKO MASO

africa-1238492

Dobré je přemýšlet nad kvalitou masa. A to u obou :). Kvalitnější klasické maso je samozřejmě bio, z volně chovaných zvířat, které mají pohyb, denní světlo a nejsou jen zavřené mezi zdmi. A kvalitní koko maso, tam je to taky jasné, prostě bio kvalitka, bez chemie.

 

SVĚTOVÁ KUCHYNĚ

fullsizerender-124

Maso je u nás velmi zažité a oblíbené. U koko masa to tak zatím není, alespoň ne u nás. Kdybychom se ale posunuli dál, tam, kde palmy rostou a kde je kokosová hojnost, našli bychom docela jinou básničku. V takových zemí je život místních lidí dost spjat s kokosem a to i s tim mladým. Hodně se jimi osvěžují v parných dnech, jedí je za syrova, vaří z nich. V Thajsku umí bezvadně lézt po palmách, co by přece pro vynikající chuť kokosu nebo pro údržbu palem neudělali. Na Martiniku se dá všude sehnat slaďoučká kokosová marmeláda, v Thajsku zase kokosové chipsy. Celkově je v těchto zemích kokosových výrobků značná hojnost. To by se mi u nás líbilo :).

 

TRVANLIVOST

fullsizerender-125

Mražené koko maso vydrží velmi dlouho (rok), stejně tak jako klasické maso. V lednici pak vydrží kokosové 4 dny, čili rovněž jako klasické čerstvé maso.

Kokosové maso je podle mě lze často použít při podobných příležitostech jako maso klasické. Já nejsem moc masová, proto mi i jeho chuť více vyhovuje. Pokud jste milovníci klasického masa a neumíte si to bez něj představit, pak zkuste alespoň občas obohatit jídelníček o to kokosové, které je mnohem lépe stravitelné a nezakyseluje tělo. Možná vás kokosové maso mile překvapí.

 

x

košík

Ceny jsou uvedeny s DPH.

tvůj nákupní košík je prázdný

nahoru
zavřít
e-book jsem život zdarma