>

Kokosová voda - na co si dát při nákupu pozor

Kokosová voda patří mezi nejzdravější nápoje na světě. Proč?

  • Je to dokonalý koktejl vitamínů a minerálů
  • Hydratuje lépe než leckterý iontový nápoj díky vysokému obsahu draslíku a sodíku
  • Reguluje hladinu cukru v krvi a je vhodná i pro diabetiky*
  • Dokáže snížit vysoký krevní tlak, chrání tělo před infarktem a rakovinou*
  • Rostlinný hormon trans-zeatin předchází vzniku demence a Alzheimerovy choroby*

To zní skvěle, co? Ale je tomu tak opravdu u každé kokosové vody, kterou najdeš dnes na trhu? Proč tedy každá chutná jinak? Proč některá je chuťově zcela nerozeznatelná od mladého kokosového ořechu a jiná má na míle vzdálenou chuť? Na to se ti pokusím odpovědět v tomto příspěvku.

IMG_3721

Panenská kokosová voda VIRGIN ❄️ (235ml)

cena 59 Kč
944 Kč/bal.

V čem se kokosové vody liší?

Kvalita balené kokosové vody závisí na vstupních surovinách – tedy kvalitě kokosovém ořechu, způsobu pěstování, sklizně – dále na způsobu balení a úpravy a v neposlední řadě na způsobu uchování, skladování. Tyto faktory dokážou zásadně měnit nejen chuť vody, ale i obsah živin a v některých případech se dokonce i stát vodou zdraví škodlivou.

Na co si dát bacha!

1. Je kokosová voda z mladých, nebo zralých kokosových ořechů?

Hledej na etiketě, že voda je 100% z mladých kokosů.

Živá kokosová voda pochází z mladých kokosových ořechů. Kokosové „maso“ je u velmi mladých kokosů rosolovité, až průhledné. Postupně nabývá na hustotě a u zralých kokosů je velmi hutné. Voda mladých kokosů je živá díky obsahu minerálů, aminokyselin a fytohormonů. U zralých kokosů už všechny tyto látky přestoupily do „masa“ a jeho voda není výživná. Také nemá dobrou chuť – to jsme ostatně zkusili všichni aspoň jednou v roce na Vánoce, kdy hnědý chlupatý kokos nesmí v míse mezi oříšky chybět. Zralé kokosy jsou výborné na výrobu kokosového mléka, oleje a kosmetiky. Jsou ale nepoměrně levnější, než mladé kokosové ořechy a proto některé výrobce svádí jejich využití k výrobě kokosové vody.

Pozor: někteří výrobci uvádějí, že voda je „z mladých kokosů“ (bez „100%“), a reálně pak použijí menší část „mladé“ vody a zbytek staré. Na chuti to rozhodně poznáš.

coconut-varieties

2. Je kokosová voda z koncentrátu, nebo ze skutečných zelených kokosových ořechů?

Zda je voda z koncentrátu najdeš ve složení vody na obalu.

Koncentrát vzniká tak, že se kokosová voda z často velmi nekvalitních kokosů zahřeje na velmi vysokou teplotu a následně zredukuje na sirup a ten se pak při přípravě smíchá s obyčejnou vodou. K výrobě koncentrátu se často využívají například vietnamské kokosy a kokosy silně chemicky upravené. Tímto zahřátím kokosová voda ztratí veškerou „živost“ i chuť. Výroba koncentrátu i zdrojové kokosy jsou velmi levné, pro některé výrobce to za to stojí…

cc11

3. Byla kokosová voda pasterizována vysokou teplotou?

Způsob úpravy kokosové vody by měl být uveden na obalu. Pokud není, tak voda byla pasterizována, a výrobce se tím nechce chlubit. Dále, pokud je možné vodu skladovat při pokojové teplotě, tak byla vždy pasterizována.

Pasterizace je tepelná úprava teplotou mezi 63°C a 123°C. Zaručeně zabije všechny mikroby a baktérie. Zaručeně zabije vše živé. Zato však takto upravená kokosová voda vydrží rok i déle a výrobce ani prodejci si moc nelámou hlavu. Opět dochází nejen ke ztrátě živin, ale také chuti. je to nejpohodlnější způsob úpravy pro výrobce, neboť neřeší skladování a odbyt rychle se kazícího zboží. Zákazník však pije něco, co má s kokosem společné tak možná ten obrázek na obalu. Pokud se zároveň jedná o kokosovou vodu z koncentrátu, byla už zahřáta dvakrát!

4. Co vše je v kokosové vodě navíc?

Odpověď najdeš ve složení vody.

Voda z mladého kokosu je lahodná, přirozeně sladká. Přesto některé výrobce napadne přidat do ní cukr, či další dochucovadla. Proč? Třeba proto, že využívají k výrobě zralé kokosy (jejichž voda má nakyslou chuť) a pasterizací o veškerou sladkost přišly. Není cukr jako cukr. Nenech se při koupi zmást a koukni na obal, složení musí každý výrobce povinně uvádět a údaj o přidaných cukrech tak snadno najdeš.

large

5. Jaká je kvalita kokosů před lahvováním?

Zjistíš nejlépe, když navštívíš svého kokosového farmáře. Teď vážně: kvalitu částečně poznáš z etikety podle značky BIO. Zbytek opravdu až na místě.

Jak byly kokosy pěstovány? Naplantážích zelených, kde bují život anebo na plantážích vypálených, kde je ticho? Byly kokosy nějak baleny a konzervovány chemickými přísadami? Probíhá produkce kokosové vody ve zcela čistém hygienickém prostředí?

Kvalitní kokosová voda je připravována přímo v místě, kde kokosy rostou, ideálně na idylických plantážích. Kokosy jsou po utržení rovnou zpracovány, a při zpracování v čistém prostředí není třeba používat žádnou antibakteriální chemii. Proto může být voda označena jako BIO.

DSC_0317

Teď už toho víš tolik co my. A asi už chápeš, proč jsme se rozhodli udělat vlastní kokosovou vodu.

Zdroje:

* http://www.mdpi.com/1420-3049/14/12/5144

http://www.naturalnews.com

http://www.naturalhealth365.com

+ naše bohaté osobní zkušenosti, srovnávání v Evropě dostupných produktů, návštěvy plantáží a sledování výrobních procesů v Thajsku a na Srí Lance.

x

košík

Ceny jsou uvedeny s DPH.

tvůj nákupní košík je prázdný

nahoru
zavřít
e-book jsem život zdarma