>

Kokosové maso, můj malý zázrak

CHUŤ, VZHLED, BARVIČKA, JE TO PROSTĚ DOBRŮTKA

_0006227

Kokosové maso je měkká, nasladlá, lahodná záležitost bílé barvy. Chuť není stejná jako u klasického kokosu v hnědém kabátku, je jemně kokosová, více sladká, mnohem měkčí a výživnější (sodík, draslík). K mladé koko dužince se dostaneme sekerou, sekáčkem nebo coco jackem. Já koko maso miluju, je to ta nejobíbenější ingredience v mé kuchyni (ve které trávím strašně moc času a moc ráda). Otevírání kokosu je pro mě takovým příjemným rituálem, kdy s chutí otevřu a dlabu. Většinou dužinku okamžitě chutnám, jinak to u mě prostě nejde :D. Někdy je ale zase fajn balené, již vydlabané, očištěné a nakrájené masíčko, které je připravené k okamžitému pou­žití. Takové najdete na našem eshopu. Vydrží vám v mrazáku až 6 měsíců, a před použitím si ho dáte rozmrznout do lednice.

JAK SE K MASU DOSTAT?

Mladý kokos thajský ořezaný

cena 79 Kč

Dostat kokosové maso z mladého kokosu je poměrně snadné, ale potřebujete vědět, jak na to a mít správné vybavení :-). První metoda je tzv. spirála. Po vypití kokosové vody strčíte dovnitř do kokosu vrchním otvorem lžíci, zabodnete do dna kokosového masa a točíte po obvodu vnitřku kokosu tak dlouho, až jste nahoře. Potřebujete velmi pevnou lžíci, ale není třeba sekáček. Vzniklá hmota má tvar dlouhých nudlí nebo spirály. Druhá metoda jsou tzv. půlky. Po vypití kokosové vody kokos rozseknete sekáčkem vejpůl a maso buď vyloupnete rukou (šance tak 50/50, že to půjde) anebo ho vykrojíte lžící. Vzniknou Vám dvě půlky. Třetí metoda je tzv. chodník. Po vypití vody kokosem hodíte jednou či dvakrát o chodník a on praskne. Pak už ho jen rozevřete a vydlabete maso jako u předchozí metody. Poslední metoda je oblíbená na festivalech a říkáme jí brčko. Dodneška nechápeme, že je tak populární. A je. Po vypití kokosové vody tak dlouho rýpete brčkem do vnitřku mladého kokosu, že postupně odlamujete kousky masa, které si buď vysypete přímo do pusy anebo je nepopsatelným postupem naberete na brčko a voilá! Ani se mi nechce věřit, že si vedle našeho pařezu, kde kokos rádi rozsekneme, někdo takhle několik minut dlabe. Ale znáte to, jsou různé druhy meditací.

KOLIK MASA V KOKOSU OČEKÁVAT?

Toť velmi prozaická otázka! Potřebujeme ho všichni samozřejmě co nejvíc ? V receptech se většinou neuvádí hmotnost, ale “maso z 1 mladého kokosu”. Tím se myslí thajský mladý kokos, a ten má většinou 80–120g kokosového masa. Jiné odrůdy, např. balijský, srí lancký nebo kostarický kokos, mají masa méně, je ještě jemnější a sladší. Skvělé jako chuťovka, ale na tvorbu jídel je ho málo.

MINERÁL A VITAMÍN HLEDEJ

img_9457

Kokosové maso je významným zdrojem draslí­ku (1 šálek= 285 mg) a sodíku (16 mg) . Draslík se sodíkem se nám postarají o správný krevní tlak. Dále v něm najdeme vitaminy B (21 μg), včetně kyseliny listové. V jednom šálku koko masa je více než 7 g vlákniny. Vlák­nina je důležitá pro naše trávení a denně bychom jí měli přijmout 21–38 g. Kokosový tuk, které maso obsahuje je velmi zdravý. Článek publikovaný v „Ceylon Medical Journal“ v roce 2006 uvedl, že ač se jedná o nasycený tuk, tak se v těle chová spíše jako tuk nenasycený. Koko tuk totiž tělo využije přímo jako palivo. Jeden šálek masíčka obsahuje 283 kalorií, 12 g sacharidů, pouhých 5 g cukru a 26 g tuku.

 

KOKOSOVÉ KOUZLENÍ

jemny-jogurt-300x300

V kuchyni je maso opravdovým kouzelníkem. Můžete z něj vykouzlit řadu úchvatných dobrot. Od palačinek, přes jogurt, zeleninové závitky, jerky, polévky, salátky, omáčky a lahodná smoothie, až po úchvatné dezerty. Jakýkoli recept, který jsem o kokosové maso obohatila se stal krémovějším, jemnějším a lahodnějším. Do smoothie na jednu porci dáváme 1–2 kokosové dužiny. Mně masíčko hodně pomáhá když se snažím navýšit omega 3 tuky. Omega 3 obsahují např. chia semínka. Když rozmixuju chia semínka s masem a troškou vody, vznikne lahoda. Nebo si můžete vykouzlit to nejlepší kokosové mléko (je boží). Stačí voda a koko maso.

 

Jemný kokosový jogurt Tento jogurt je velmi chutný. Navíc je jednoduchý, bez alergenů a úplně přírodní. Zpetřit si ho můžete čokoládou, ovocem, oříškama… Fantazii se meze nekladou :). Tento skvělý recept vám zabere pouhých 10 minut. Připravte si kokosové maso ze 2 mladých kokosů, jednu kapsli probiotika (nebo 0,5 g probio prášku). Vše rozmixujte a nechte 9–12 hodin v teple (ideálně při 42 st.). Můžete jogurt nechat i při pokojové teplotě, jen pak bude doba odpočinku delší. Tímto odpočinkem postupně získává jogurt kyselost. Průběžně tedy ochutnávejte, aby vám chuť vyhovovala. V ledničce uchovávejte maximálně 5 dnů. Tento jogurt vás okouzlí.

KOKO ZMRZKA

6923ae67-e1bb-4e41-b0fb-a337158892e6
  • 500g kokosového masa
  • 120g – 180g agáve sirupu (děti mají rády sladší, čili 180g)
  • 1g vanilkového lusku (nebo 0.5g prášku či jednu kapku esence)
  • šťáva z 1/4 citronu
  • špetka soli
  • volitelně lžíce irského mechu (vytvoří mnohem příjemnější konzistenci)

Smíchejte všechny ingredience v mixéru a nasypte je do formy na kostky ledu, nechte pořádně zmrznout. Až budou kostky tvrdé jako led, připravte si šnekový odšťavňovač nebo přístroj na zmrzlinu a rozmačkejte vždy 2–4 kostky na jednu porci. Buď bez ničeho dalšího nebo ještě přidejte např. raw kakaové boby, hořkou čokoládu, či mražené ovoce (skvělé je to s borůvkami nebo malinami) apod. Zmrzku můžete dosladit 1–2 datlemi.

KOKO PLACKY (4 PORCE)

4e65fd33-f40d-4111-bfd0-70c52cce27a2
  • 500g kokosového masa
  • 200g cibule
  • 65g oříšků kešu, namočených ve vodě (100g po namočení)
  • 1g soli
  • 20g irského mechu (volitelně)
  • 10g lahůdkového droždí (volitelně)

Všechny ingredience rozmixujte ve vysokorychlostním mixéru a natřete do 5–10 mm vrstvy na plát sušičky nebo na plech. Sušte/pečte při teplotě kolem 45 stupňů cca 16 hodin, po 10 hodinách otočíte. Usušenou placku rozdělte na 4 čtverce. Náplň je výborná třeba avokádová nebo kešu krém (kešu, voda).

KOKOSOVÝ PORRIDGE

9fef6f1f-d9a3-4d8d-a1c9-f35f5c86e4a6
  • 200g kokosového masa
  • hrst dýňových semínek
  • hrst goji
  • dle chuti lžičku rýžového sirupu
  • dle požadované konzistence přilij trochu kokosové vody
  • banány či jiné ovoce na dekoraci

Rozmixujte nahrubo kokosové maso, přimíchejte ostatní ingredience a je to! Máte-li rádi sladší chuť, přidej datle a skořici, máte-li chuť spíš na kokosové rizoto, nechte dýňová semínka a přidejte vlašské ořechy, sójovou omáčku a provensálské bylinky.

LAHODNÝ VEGAN BURGER

coco-burger-2
  • 2 čajové lžičky lněné mouky + 5 ČL vody
  • kokosový nebo olivový olej
  • ½ hrnku nevařené quinoy
  • 1 malá jemně na­krájená žlutá cibule
  • 1 oranžová jemně nakrájená paprika
  • 1 jemně nakrájená jalapeno paprička bez semínek
  • 1 PL vylisovaného česneku
  • 1 hrnek nakrájeného špenátu
  • 1½ hrnku kokosového masa
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL papriky
  • ½ ČL kmínu
  • ½ ČL pepře
  • ⅛ ČL kajenského pepře
  • ½ hrnku ovesné mouky (případně jiné)

Mladý kokos thajský ořezaný

cena 79 Kč

Předehřejte troubu a potřete pečící papír olejem. Smíchejte lněnou mouku a vodu v malé misce a dejte do lednice. Rozpalte lžičku oleje na pánvi, poté přidejte quinou a opékejte 1–2 minuty. Přidejte šálek vody. Jakmile je voda vroucí, snižte teplotu a duste 15 minut. Mezitím rozpalte lžíci oleje na další pánvi. Jakmile bude olej horký, přidejte cibuli a opečte ji. Přidejte papriku, jalapeno a česnek. Cibule bude průsvitná (asi 2 minuty). Přidejte špenát a okamžitě promíchejte. Pánev sundejte z plotny. Do velké mísy dejte koko maso a rozmačkejte ho vidličkou. Přidejte hotovou quinou, restovanou zeleninu, sůl, papriku, kmín, pepř, kajenský pepř a vzniklé lněné vajíčko z lednice (len a voda). Míchejte, dokud se směs nespojí, potom přidejte ovesnou mouku. Ze směsi vytvořte 10–12 placiček. Položte je na plech a pečte 20 minut, poté je otočte a pečte dalších 25–30 minut až do zhnědnutí a křupavosti. Po­dávejte v celozrnné housce, např. s guacamole, či barbecue omáčkou.

<3 Kokosové maso vás prostě nezklame. Bude vás bavit, bude vám chutnat a dodá vám spoustu důležitých živin.

Zdroje, ze kterých jsem čerpala:

x

košík

Ceny jsou uvedeny s DPH.

tvůj nákupní košík je prázdný

nahoru
zavřít
e-book jsem život zdarma