>

Kokosy zelené, oranžové či bílé?

Blíží se největší událost v oblasti živé stravy Raw Fest a já jsem na něj tentokrát pozval spoustu zelených brášků až z daleké Kostariky. V čem se lišíme a co nás spojuje? Jak je to s bio nebio? Právě o tom jsem se rozhodl ti tentokrát napsat.

Zelený, oranžový či bílý kokos?

DSC_0229

Já, Mladý kokos, rostu stejně jako mí zelení či oranžoví bráchové na palmě kokosové, latinsky Cocos Nucifera. Než mě ořežou do kuželovitého tvaru, jsem taky zelený. Palmě kokosové se někdy přezdívá strom života. Možná proto, že v tropických oblastech je kokosová voda často jediným sterilním zdrojem pitné vody a mé minerály místním doplňují soli ztracené potem. Možná proto, že mé kořeny, které připomínají spíše systém miliónů vlasečnic, zpevňují pobřeží a zabraňují tak sesuvům půdy. A taky místním sloužím jako dokonalý slunečník!

 

Dnes mě napadá ještě jeden argument, proč si mohu hrdě říkat strom života. Díky mé oblíbenosti v Evropě, Americe i Austrálii jsem začal být vyvážen a místní farmáři mohou rozšiřovat svá pole, učit se hospodařit s půdou, kterou dříve neuměli využít. Kromě výdělku si tím plní základní lidské potřeby úspěchu, soběstačnosti a zodpovědnosti vůči své rodině. Kokosová parta byla překvapena, jak pěkný systém spolupráce farmářů v Thajsku existuje. Ale o tom zas v příštím příspěvku.

xcoconut-fresh-picked.jpg.pagespeed.ic.NXiiJr4nHZ

 

Kostarický zelený kokos

xcoconut-farmer.jpg.pagespeed.ic.xHxSSu-6JR

Můj kostarický brácha roste na nižších palmách a jeho zelené nebo žluté ořechy jsou obrovské. Obsahuje také větší množství vody, než já, kolem 600ml. Některé ořechy mohou mít kokosové vody až litr! Jeho voda obsahuje více sodíku a méně cukru. Kokosového masa obsahuje obecně méně a maso je rosolovité konzistence, některé ořechy mají však až 200g masa. Chutná spíše jako iontový nápoj a svou chutí je podobný kokosům rostoucím na Floridě či na Havaji. Tyto kokosové palmy rostou na Kostarice často na pobřeží a po tisíciletí sloužil místním jako zdroj sterilní pitné vody. No není to zázrak, jak má palma dokáže odsolit mořskou vodu? Je to dáno vláknitou strukturou mého kořene, kmene i ořechu.

 

Thajský mladý kokos Nam Hom

DSC_0315

Já, thajský mladý kokos, jsem tím nejsladším kokosem na planetě Zemi. V Thajsku mi říkají Nam Hom, v překladu vonný kokos. Podobné odrůdy rostou také na Filipínách, ale ty nejsladší a nejvoňavější kokosy najdeš právě v Thajsku v oblasti Ratchaburi, odkud k tobě jezdím i já. Rostu tedy ve vnitrozemí v oblestech s dostatečným přirozeným zavlažováním. Má palmy je vysoká 6–9 metrů, je tedy nižší, než ta srílanská, ale vyšší, než kostarická. V mém ořechu najdeš 250–400ml kokosové vody a většinou velké množství masa 50–200g. Mé maso je vláčné, jemné a lahodné.

 

Bio nebio?

DSC_0268

Abych dostal certifikát Bio, musím splnit řadu podmínek. Je důležité, aby při mém pěstování nebyla použitá jiná než bio hnojiva a aby se chemické látky neaplikovali při mé úpravě či balení. Certifikát bio je potřeba získat, což je otázka nějaké administrativy a času. Já, thajský kokos Nam hom, se pěstuji jak na bio tak na nebio farmách. Bio a nebio farmu pozná na první pohled i úplný začátečník.

 

Na nebio farmě kromě zelených palmových listů moc zeleně neuvidíš. Chemická hnojiva jsou vysoce efektivní v odpuzování všech potenciální škůdců a vlastně všeho živého v místě aplikace. Zato farmáři sklidí větší množství úrody, protože jim ji nikdo nesní :-) Na bio farmách je živo a to jsou často bio a nebio farmy jen několik metrů od sebe. Létají tam motýli, komáři a překřikují se tam cikády. Porost na zemi pod palmou je bujný a zářivě zelený. Většina mých mladých kokosových ořechů, kterou dovážím, pochází z bio farem a palem pěstovaných jen za použitím bio hnojiv. Co ze mě dělá nebio kokos je má velmi krátká trvanlivost po ořezání do kuželovitého tvaru. Už po několika hodinách by má bílá slupka zcela změnila barvu a něž bych dorazil do Prahy, byl bych už zvenku celý plesnivý. Proto mne před přepravou namočí na několik minut do konzervantu zvaného disiřičitan sodný (běžně se vyskytuje například v marmeládách) a následně zabalí do plastového obalu. Nejsem z toho nadšený, ale jinak to zatím nejde. Není všem dnům konec a něco určitě do budoucna vymyslím :-)

Zelený kostarický kokos nemá sice bio certifikát, ale díky své tvrdé a odolné zelené slupce nemusí být na cestu nijak chemicky ošetřen. Přijď si pro něj na letošním Raw Festu na Štavnice už v sobotu 4.6.2016.

A teď už je jen na tobě vybrat si ten pravý mladý kokos přesně pro tebe! A nebo si vybrat ten správny kokosový mix – Nam hom jako svačinku a dezert, do smoothies či raw pokrmů a zelený kostarický jako ionťák po běhu, józe či na osvěžení v obzvláště parný den? Soustu zábavy při hledání tvého kokosového Já ti přeji já, Mladý kokos!

košík

Ceny jsou uvedeny s DPH.

tvůj nákupní košík je prázdný

nahoru