>

Má rozlučka se svobodou byla pořádná párty

V úterý 26.7. proběhla ve Žlutých lázních má tajná rozlučka se svobodou. Pozvali mi na ni samý super lidi – bloggery a vloggery, specialisty na výživu, sportovce, rawfoodisty i paležrouty. Nechyběly ani krásné modelky a celebrity ze světa hudby. V plážové atmosféře na pobřeží Vltavy za krásného slunečného dne mi ozdobili molo palmovými dekoracemi a rozezněly se zvuky cyber disco. Úžasná moderátorka Nikol Moravcová a moderátor-kouzelník Martin Kellman zahájili odpoledne, začali přicházet první hosté. Odnášeli si kokos dle přání s rumem či Malibu :-) a zábava se začínala rozjíždět.

IMG_4172 IMG_4247

IMG_4141 IMG_4281

Občerstvení jsem měl v thajském a kokosovém stylu – co víc bych si mohl přát! Jako předkrm si hosté pochutnali na raw sušené kokosové slanině s příchutí provensálského koření, kari či čokolády. Trojkombinace fíky, kokosové “maso”, čokoláda z kokosové knížky Jsem život! zaujala. Dokonalé spojení jemných chutí různých vůní a sladkosti se spolu dokonale snoubí. Hmmm, hned bych si to dal znovu. Thajské Pad Thai i polévka Gaeng Khiao Wan byla servírovaná do mých rozpůlených kokosových ořechů. Jako dezert ochutnali hosté tantra smoothie nebo cocoffee. Oba najdeš v sekci recep­ty. Připravili mi i svatební třípatrový raw dort – malinovo-vanilkový s kokosovou náplní a rybízem, potažený syrovým marcipán, z dílny úžasné raw cukrářky Missue.

IMG_4064 IMG_4651

IMG_4297 IMG_4622

A najednou se nad celým areálem zatáhlo. Přišel pravý přívalový déšť, jako to znám z Thajska! Možná i to kokosová parta objednala, aby si pozvaní zažili, čím vším já to projdu, než mě můžou ochutnat. Právě díky přívalovým dešťům a následné sklizni voda v mém ořechu někdy mění chuť – je o něco méně sladká. Ten pražský déšť na mé chuti nic nezměnil. Byl jsem totiž už dávno ukrytý a ne jako všichni hosté ve stanu – já už byl v láhvi!

IMG_4267 IMG_4302 IMG_4663

Ve stanu mezitím začala akro jóga a hosté létali jeden na druhém, lili si mou vody z výšky do pusy. Ta parta lidí byla fakt skvělá – vytvořili dokonalou atmosféru navzdory počasí. Ochutnávali mou vodu z kokosu i z láhve a nemohli rozeznat, která je která. Aby ne! Má voda v láhvi je totiž identická s vodou v mém koksovém ořechu Nam Hom. Hned po sklizni je má voda pečlivě přelita a přefiltrována technologickou inovací – nanofiltrem zachycujícím baktérie v mé vodě, které by mohly způsobit mé zkažení. Vypadá to jednoduše, ale ve skutečnosti se jedná o zásadní technologickou inovaci při konzervaci mé vody. Díky nanofiltraci vydržím v láhvi až 10 dní, potřebuji jen chladit. Tento způsob úpravy kokosové vody nemá nikdo v celé kontinentální Evropě. Farmář Joke, se kterým jsem tě seznámil v minulém článku je nejen vášnivý pěstitel bio kokosů, je to také znalec chemie a pořádný pařmen. Když se s ním v Thajsku můj kokosový tým seznámil, bylo jim jasné, že tenhle týpek o kokosech i výrobě prvotřídní lahvované vody něco ví!

IMG_4410 IMG_4448 IMG_4482

Nanofiltrace, paskalizace, pasterizace?

Jak tedy upravují svou vodu ostatní výrobci kokosové vody? Většinou ji po sběru pasterizují. Zahřejí ji na velmi vysokou teplotu, čímž ji zbaví všech baktérií, ale zároveň také většiny minerálů a antioxidantů. Ve většině případů takto upravená kokosová voda ztrácí i svou chuť a jen těžko poznáš, že vlastně pochází z nejsladší odrůdy Nam Hom. Některé pasterizace jsou prováděny při nižší teplotě a tedy šetrnější, chuť pak může být o poznání lepší. Mé antioxidanty jsou však velmi citlivé a přežívají jen v teplotě pod 40°C. Pasterizovanou­ vodu poznáš často podle tetrapakových balení, nebo dle nápisu na obalu “pasterizováno”. Také se často vyskytuje v nechlazených regálech, protože její trvanlivost je asi rok. Šetrnější způsob úpravy je paskalizace, neboli úprava tlakem (často pod zkratkou HPP). Ta se používá například ke krátkodobé konzervaci ovocných šťáv. Chuť vody je pak téměř nerozeznatelná od originálu. Některé studie tvrdí, že při paskalizaci dochází vlivem obrovského stlačení ke zvýšení teploty nad 40°C. Ze zkušenosti vím, že častým důsledkem paskalizace je následné zbarvení kokosové vody dorůžova. To nemusí být signálem, že je něco v nepořádku. Je to známka uvolnění fenolů v kokosové vodě v kontaktu se slunečním světlem. Celkově vzato tým Mladý kokos vybral tu nejšetrnější a technologicky nej pokročilejší metodu konzervace mé vody, nanofiltraci. Pouze voda upravená tímto způsobem může být označeno jako raw (dle amercikých USDA pravidel, v Evropě jsou trochu benevoletnější a tolerují i paskalizaci).

Co je to kokosové „maso“?

Dužina z mladého kokosu ❄️

cena 149 Kč
1 192 Kč/bal.

Kromě kokosové vody mohli hosté ochutnat také mé kokosové “maso”. Jeho raw sušenou verzi coconut jerky, neboli kokosová slanina a také drinky z něj. Největší ohlas sklízela kokosová slanina s provensálským kořením! Tu nám na mou rozlučku dodala úžasná rawfood specialistka Missue. Pořádá i vlastní kurzy, kde se jejímu kouzlení můžeš naučit. Zrovna za pár dní, 14.8. bude pořádat kurz Sláva kokosům, tak to zkus! Tým Mladý kokos má velké plány – do budoucna bude vyrábět vlastní kokosovou slaninu a ty si budeš moct koupit přímo na webu!Na mém novém webu si můžeš objednat kokosovou vodu i „maso“. Mou vodu objednat v kombinacích 8, 16 nebo 32 lahviček. Kokosové “maso” si můžeš objednat buď zvlášť, nebo v kombinaci s vodou. Vše ti dorazí v termoboxu zmražené a ty máš na výběr:

  • dáš mou vodu i “maso” do mrazáku a počká na tebe až půl roku
  • dáš je do ledničky

Má voda v ledničce vydrží až 10 dní, je však potřeba jí mít nastavenou na teplotu 2°C. Pokud je nastavená na vyšší teplotu nepřesahující však 8°C, vydrží má voda 5 dní. Před každým vypitím je důležité nechat mou vodu pomalu a postupně rozmrznout a pořádně lahvičkou protřepat. Jinak se vespod vytvoří usazenina s vyšším obsahem cukru. Při nedokonalém rozmražení se nejprve rozmrazí cukernatá část, první doušky tak budou ultra sladké a na závěr už budeš pít jen obyčejnou, dobře přefiltrovanou vodu. Jsem dar přírody, tak mi věnuj trochu času a péče, aby sis mě vychutnal(a) v té nejlepší podobě.

IMG_4491 IMG_4056

Recept kokosové slaniny vymyslela Missue a najdeš ho v mé sekci Recepty.

Párty je v plném proudu…

…akrojógu už vyzkoušeli i dámy v sukních, po molu poletují hosté s lístečky hry CoConnection a hledají svou connection, tedy někoho, kdo splňuje kritéria hry – například kdo umí udělat stojku na hlavě, nebo kdo pije kokosovou vodu po každém sportu. Každý, kdo vyplnil kartičku celou se může zúčastnit hry Piňata. Obří papírový kokos naplněný kokosovýma, durianovýma a mangovýma bonbónama je teď k dispozici ke kopnutí a lítají z něj bonbóny všemi směry! Juchúúúú! Nechyběl ani kouzelník, který mě nechal zmizet před zraky hostů do láhve. Měl jsem dokonce i nevěstu a svatební kytku!

IMG_4961 IMG_5010

IMG_5139 IMG_5341

Atmosféra se zklidňuje, někteří odfrčeli po nebo proti proudu Vltavy na paddleboardu, jiní si povídají a někteří už datlují do chytrých telefonů fotky s hashtagy na Instagram – soutěží o jednosměrnou letenku do Thajska a výlet za farmářem Jokem, se kterým následně stráví super večer na párty v Bangkoku. No kdo by nechtěl vyhrát :-) Smilebox tiskne jednu fotku za druhou. Áááááh, nakonec to vše skvěle dopadlo a byla tu super párty!!! Hosté odcházejí a dostávají dárkové balení kokosové sady, kterou si na webu můžeš objednat i ty. Chci dárkovou sadu.

IMG_4510

Líbí se ti moje fotky? Všechny je najdeš u mě na Facebooku v albu Mladý kokos se loučí se svobodou.

Někdy jedno video vydá za tisíc slov. Já jich napsal přes 1000 a tady je mé video z rozlučky se svobodou.

x

košík

Ceny jsou uvedeny s DPH.

tvůj nákupní košík je prázdný

nahoru
zavřít
e-book jsem život zdarma