Majonéza jak má být


- 1 kus avokáda
- 2 lžičky kokosového octa
- 8 špetek soli a pepře
- 1 kus citrónu
- 1/2 kusu stroužku česneku
- 1 kus snítka tymiánu (volitelně)
Vždycky jsem nechápala, proč je spousta receptů na veganskou majonézu z avokáda. Žádná mi totiž majonézu nepřipomínala. Asi protože jsem jen částečný vitarián a svůj jídelníček sem tam ráda obohatím čímkoli. A tedy vím, jak taková majolka chutná. Přiznám se ale, že ačkoli jsem vždy měla prvotřídní čerstvá vajíčka, tak mi její výroba nikdy nešla. O to víc si cením toho, že se mi z avokáda povedla udělat tahle chuťová bomba, která se jí opravdu podobá. Jak konzistencí, tak našlehanou jemnou a nakyslou chutí. Možná za to může jiný postup, možná kokosový ocet. Zkuste :).
postup
1. krok
Do nádoby tyčového mixéru (nádobka s eskovým nožem) dáme avokádo, česnek, citrónovou šťávu, kokosový ocet, sůl a pepř. Mixujeme.
2. krok
Poté přidáme trošku vody (cca 3 lžíce). Hmota se díky vodě lépe pomixuje a navíc dostaneme požadovanou konzistenci.
3. krok
A servírujeme :). Já jsem avokádomajolku podávala s cuketovými špagetami ze spiralizéru, ale pro masožroutíky - dost dobře si ji umím představit třeba ke krůtímu masu nebo k zeleninovým hranolkám.