>

Mladý kokos a klima aneb co o mě zaručeně nevíš

Koukám, že je tu krásné babí léto. Příroda začíná hýřit barvami, rostou houby a ranní teploty se pomalu blíží k bodu mrazu. Musím uznat, že to má jistou poezii. Sám se sebe ptám, jak vlastně změny v teplotách, slunečním záření a počasí na vás lidi působí?

Někdo prý s nástupem podzimu pociťuje jistou uzeměnost, vnímá zemitost období (sklizně plodin ze země), cítí silné propojení s přírodou

Někdo by zalezlpod deku a až do jara nevylezl. Četl jsem, že výrazně klesá obranyschopnost lidského organismu a přibývá aergických onemocnění. Že by ještě tolik lidí netušilo, že “kokos denně zahání doktora”?

Rozhodl jsem se Ti napsat něco o tom, jak změny klimatu vnímám já a že prý to klima trochu i umím i pozitivně ovlivnit. Pozvu Tě ke mně do tropů a ukážu Ti, v čem jsem doslova zázračnou plodinou. Popovídám Ti, kde všude rostu, že je mě řada druhů a že mé mladé kokosové ořechy chutnají také různě. No a také Ti na sebe prozradím pár zajímavostí, o kterých možná nemáš ani potuchy :-)

 

Jak je to s tím klimatem?

Jsem rostlinou s vysokou absorpční schopností uhlíku přímo z CO2 v atmosféře. Fotosyntézou zbytkový CO2 přeměním v cukr a ze zbytkového uhlíku se časem stává biomasa. Považují mě za rostlinu pozitivně ovlivňující klima v tropech také proto, že jsem trvalá rostlina (sklizeň ořechů nijak neovlivňuje mé zdraví) narozdíl od jiných plodin (rýže, cukrová třtina) vykazuji téměř nulové zbytky. Koupí mladého kokosu podporujete farmáře v Asii.

Kde všude rostu?

Já, zelený voňavý kokos, rostu v Thajsku. Podobně lahodný zelený kokos roste ve Vietnamu, je o trošku menší a má taky méně vody. Kokosy však rostou v celém tropickém páse naší planety, tedy také na Srí-lance, v Africe, v jižní i Severní Americe (na jihu Floridy a na Hawaii). Ty srí-lanské jsou hnědooranžové a jsou velmi osvěžující, obsahují nevětší množství vody ze všech kokosů. V tropických oblastech patřím mezi základní potraviny.

Chutnám různě

Pocházím z oblasti Ratchaburi v Thajsku a přezdíváme se mi voňavý kokos (fragrant coconut), asi pro mou neodolatelně sladkou chuť. Pravdou je, že jsem sladší, než můj srí-lanský nebo africký brácha. Mám méně vody a sodíku (soli), zato více cukru a masa. Chutnám jako dezert. Africké, srí-lanské a jihoamerické kokosy jsou méně sladké, chutnají spíše slaně, jsou velmi osvěžující a ideální pro sportovce. A teď už víš, že nechutnáme všichni stejně.

Kokosové palmy nejsou všechny stejné

Ani naše palmy nejsou na pohled stejné. Ty srí-lanské jsou vyšší – jako šest na sebe poskládaných indických slonů. Dostat se ke kokosům vyžaduje mrštnost a um, který si farmáři předávají z generace na generaci. Palmy v Thajsku jsou nižší – jen jako dva na sobě poskládaní sloni indičtí. A úplně nejsnažší je sklízet kokosy na trpasličích palmách (na papui a Fidži).

Co mi svědčí?

Mám rád teplo, proto rostu v tropickém pásu celé planety Země. Abych přežil, nesmí teplota klesnout pod 20 stupňů. Kryž je kolem 30ti, je mi skvěle!

Miluju vlhkost, ale nerad sedím ve vodě. Proto také rostu v písčitém podloží, kde přebytečná voda snadno odteče. Potřebuji něco mezi 1500 mm a 2500 mm srážek ročně a asi 75% vlhkost (proto mne nenajdeš třeba ve Středomoří).

Jsem doslova závislý na slunečním světle.

Snáším velmi dobře salinitu, neboli slanost. Dokonce prý funguji jako odsolovací zařízení – nasaju slanou vodu z moře a dokážu ji přeměnit v dokonale sladkou kokosovou vodu uvnitř mých ořechů.

A co mi naopak nesvědčí!

Sucha, chlad a dlouho trvající deště. Pro zdravý růst potřebuji přiměřené pravidelné množství srážek, abych byl schopen vodu nasát a vlákny přefiltrovat až do vnitřku kokosového ořechu. Je-li v období deštů srážek příliš, a následně po dešti mne sklidí, může i má voda chutnat trochu “zředěně”, jako by do mé kokosové vody někdo přidal obyčejnou vodu. Někdo říká, že mám pak méně sladkou chuť.

K čemu všemu jsem dobrý?

Můžeš vypít mou vodu, sníst mé “maso”, nebo si obě složky smíchat a vyrobit kokosové mléko či kokosový olej. Mé listy a kmen se využívají k výrobě příbytků či lodí tropických národů, nábytku či dekoračních předmětů.

Jsem filtrační systém

Nemám hlavní kořen a na něj napojený kořenový systém jako většina stromů u vás. Mám vláknitý kořenový systém složený z nespočetného množství malých kořenových vláken rostoucích těsně pod povrchem země, jen pár vláken pronikne až do hloubi země, abych nespadl. Vlastně rostu spíš jako kytka, než jako strom :-) Po celý svůj život vytvářím nová a nová vlákna: tak například 70 let stará kokosová palma má asi 3600 vláken pod zemí!

 

A pár zajímavostí na závěr

history-flag

Jsem národní strom Malediv!

V severních Filipínách v oblasti Liocos mě místní používají při pohřebním rituálu: rozpůlený kokos naplní uvařenou rýží a položí na ni půlku vařeného vejce.Obřadu se říká niniyogan a má za účel doprovodit zemřelé na cestu.

V hinduistické tradici plním nenahraditelnou roli při náboženských obřadech. Například na svadbáchmne položí na seciální mísu jakožto symbol plodnosti. Mé květy zdobí obřadní síně jakožto symbol přízně a náklonnosti božstev.

Doufám, že ses o mě dozvěděl(a) spoustu novinek!

V tomto newsletteru jsem čerpal s následujících zdrojů: Wikipedia, Kokosová knížka

x

košík

Ceny jsou uvedeny s DPH.

tvůj nákupní košík je prázdný

nahoru
zavřít
e-book jsem život zdarma