>

Ořezaný či obřezaný. Mladý kokos na cestě do Evropy.

Dehusked-Coconut

Dostal jsem nedávno od někoho z vás otázku, jak je to vlastně s mým obalem na cestu. Co že to je aplikováno pod něj, abych cestu vydržel a je-li to zdraví nezávadné. Na internetu se najde ledacos a tak jsem se rozhodl udělat v tom jasno :-)

Většina lidí zná chlupatý hnědý kokos, ve kterém je také kokosová voda. Je sladká a je jí tam jen pár loků. Je výborný například k výrobě vlastního kokosového mléka, nebo oleje. Dužina uvniř hnědého kokosu je sušší a je jí více, není však vláčná a neobsahuje takové množství minerálů ani vitamínů, jako mladý kokos. Takhle vypadá můj hnědý brácha po odstranění vláknité slupky, když je připraven na cestu. Chrání jej tak jeho přirozené tvrdá chlupatá slupka – je vlastně oblečený :-)

Whole-Coconuts

Opravdoví milovníci kokosové vody však vyhledávají právě mladé kokosové ořechy (zelené, žluté nebo světle hnědé), ve kterých je kokosové vody daleko více (v průměru asi 350 ml). Některé mé kokosové ořechy obsahují až 500 ml lahodné kokosové vody (například zelené srílanské ořechy). Má voda je přirozeným iontovým nápojem díky vysokému obsahuj minerálů. O blahodárných účincích mé vody se dočteš v jiném příspěvku mého blogu tady.

Trimmed-Thai-Coconut

Zatímco hnědý kokosový ořech je hned v Asii zbaven tlusté slupky a je ponechán v hnědé chlupaté tvrdé skořápce, já, Mladý kokos jsem jen ořezán do tvaru kuželu (nejsem tedy už zelený, ani žlutý) a připraven k přepravě. Protože mne už nechrání žádná přirozená svrchní vrstva a jsem vlastně nahý (tedy zahalen v ořezu mé vláknité slupky), potřebuji na cestu trochu obléct :-) Ten plast se mi nelíbí a snažím se všemožně vymyslet, jak se jej zbavit.

Mladý kokos zelený

cena 89 Kč

A co ta chemie pod obalem?

Snažil jsem se najít opravdu přesné údaje a tady uvádím i jejich zdroj. Ve zprávě „Postharvest Handling of Tender Coconut“ vydané v ASEAN Food Journal uvádějí, že kokosy jsou po svém ořezu ponořeny do vody (ANO, do obyčejné vody, která obsahuje 1–3% disiřičitanu sodného). Disiřičitan sodný je v potravinářství běžně používaný konzervant, který slouží jako prevence oxidace (aby má bílá slupka nebyla černá) a prevence vzniku plísní. Používá se například v marmeládách, některých džusech a v pečivu. Najdeš jej při výrobě piva i vína. Když dochází k fermentaci octa či vína, vzniká disiřičitan sodný přirozeně sám. Disiřičitan sodný je v játrech přeměněn v jednoduchý sulfát, který je z těda odstraněn močí. Nejedná se ani náznakem o formaldehyd, či jiné velmi nebezpečné látky, které škodí i v malém množství.

Nechceš ale ani neškodné konzervanty? Pure coconut only?

Chápu. Já taky ne. Kokosoví nadšenci mne kupují právě proto, že jsem přírodní a ekologický, prostě čistý. A taky že takový jsem! Ve výše zmíněné zprávě ASEAN Food Journal uvádějí, že jsou kokosové ořechy ve vodní lázni s příměsí disiřičitanu sodného ponořeny jen asi 2–5 minuty, následně jsou vysušeny a ihned zabaleny. V tomto krátkém čase se neuvolní ŽÁDNÉ množství onoho konzervantu do mého masa, ani vody.

Kdo mi oponuje, nechť si zatestuje!

Malý experiment není nikdy na škodu :-) A hned v několika zátěžových úrovních:

Figure-1

Test 1: Mladý kokos ponořen po dobu 10-ti minut v tmavém potravinovém barvivu

Výsledek vidíš na obrázku. Barvivo neproniklo ani přes první vrstvu vláknité slupky a od skořápky ořechu ji dělilo více než 1 cm pevného kokosového vlákna.

Závěr = nedošlo k proniknutí barvy do ořechu

Figure-2

Test 2 : Mladý kokos ponořen po dobu 3 hodin v silnějším textilním barvivu

Výsledek po třech hodinách máčení v textilním barvivu, které by obarvilo všechna tvá trička byl fascinující. Nedošlo k zcela žádnému proniknutí barviva do kokosového ořechu. Co víc, nedošlo ani k zbarvení vláknité slupky, tudíž ani ke kontaktu s tvrdou skořápkou ořechu.

Figure-4

Závěr = příroda to tak chtěla že má slupka i skořápka mě chrání před vším škodlivým, abych si to dobré z přírody uchoval pro tebe.

Takto vypadala má voda po otevření toho černočerného ořechu, který se 3 hodiny máčel v textilním barvivu. Ani stopa po kontaminaci cizími látkami.

Prostě jen Pure of the purest, kokosová voda jemně narůžovělé barvy. taková, jako jí miluješ…

Taky jsi na ní dostal chuť? Už letí k tobě.

Upozorňuji, že oba testy převyšují čas, který mladé kokosové ořechy reálně ve vodní lázni stráví, druhý test dokonce radikálně.

Figure-3

Test jsem si půjčil z http://coconu­tresearchcenter­.org/hwnl8-4.htm

x

košík

Ceny jsou uvedeny s DPH.

tvůj nákupní košík je prázdný

nahoru
zavřít
e-book jsem život zdarma