spojujeme se s Bangkokem, chvilku to potrvá
>

Vaříme s kokosem

Kokos je jednou z potravin, která umožňuje si v kuchyni opravu vyhrát. Hodí se téměř do všech jídel - jak nasladko, tak naslano! Díky kokosu bude chuť a výživná hodnota pokrmu o třídu vyšší.

Mladý kokos

Panenská voda z mladého kokosu

Je čirá průhledná tekutina nacházející se vevnitř mladého kokosu. Dá se pít jen tak (zejména pro hydrataci po sportu nebo v případě průjmu), hodí se ale také do smoothies, na výrobu jogurtů, místo vody do těst, kaší, polévek, omáček, dezertů, dipů atp.

Víš, že...

Z panenské kokosové vody se dá udělat zastudena lisovaná káva, která tě nabije energií a živinami na celý den? Nebo také třeba skvělý hydratující YOGI drink vhodný po cvičení. A pokud bys raději něco vydatnějšího na jídlo - tak si vytvoř RAW majonézu a místo vody do ní přidej vodu z kokosu! Majonézu si zabal do jarních rolek spolu se zeleninou nebo do sushi či jiných wrapů a vem s sebou na výlet!

 

Panenská kokosová voda ochucená

Je čirá průhledná tekutina nacházející se vevnitř mladého kokosu. Dá se pít jen tak (zejména pro hydrataci po sportu nebo v případě průjmu), hodí se ale také do smoothies, na výrobu jogurtů, místo vody do těst, kaší, polévek, omáček, dezertů, dipů atp.

Víš, že...

Jedná se o kombinaci sladké kokosové vody s různými přírodními příchutěmi, jako je např. káva a matcha čaj, které skvěle nakopnou a dodají energii k práci nebo učení. Nejlepší je vypít je jen tak, nebo je zchladit a užít si v létě přírodní “ice tea” a “ice coffee”.

 

RAW kokosová voda zastudena lisovaná

Jedná se o kokosovou vodu stlačenou pod vysokým tlakem, čímž se zničí potenciální bakterie a výrazně prodlouží trvanlivost kokosové vody.

Účinky a použití této kokosové vody jsou podobné té panenské, má slabší detoxikační funkci.

Víš, že...

Tahle raw kokosová voda ti vydrží v lednici 45 dní!

 

RAW kokosová voda přirozeně PINK

Jedná se o přírodní kokosovou vodu, která prošla paskalizací, aby vydržela až 2 měsíce. Díky procesu paskalizace a změně antioxidantů, proměnila svou barvu do krásné růžové, která baví i děti! Nejlepší je jen tak k pití, když je chuť, ale dá se použít i do smoothies, drinků a koktejlů, kde vytvoří zajímavou barvu.

Víš, že...

Z této PINK kokosové vody můžeš vytvořit báječný růžový fermentovaný kefír, který bude tvé trávení milovat? Buď kreativní a použij PINK kokosovou vodu třeba pro výrobu originálního růžového šampaňského s kousky ovoce na Valentýna!

 

Sušená kokosová voda

Voda z mladého kokosu se usuší tak, aby v ní zůstalo co nejvíce živin a elektrolytů. Lze ji jednoduše rozmíchat ve vodě a vytvořit tak minerály nabitý nápoj vhodný po sportu nebo pro hydrataci v létě. Přidejte ji i do smoothie, pudinků, koktejlů a drinků. Lze pít jen tak, nebo ochutit různými dalšími přísadami jako je med či jiné sladidlo, citron, kakao, protein atp.

RAW kokosové smoothie ochucené

Jedná se o pomixovanou kokosovou vodu s kokosovou dužinou a dochucenou RAW kakaovým práškem. Tato dobrota se dá jednoduše připravit i doma v mixéru. Hodí se jako rychlá snídaně nebo svačina, která dobije energii a dobře zasytí, například před náročným dnem v práci nebo ve škole. Pro sladší chuť se dá ještě dosladit medem nebo sirupem nebo zahustit chia semínky a sníst jako pudink.

Víš, že...

Si můžeš výborné čerstvé kokosovo-čokoládové smoothie připravit i doma rozmixováním dužiny a vody z mladého kokosu s kakaovým práškem? Nezapomeň v létě na kostky ledu!

 

Dužina z mladého kokosu

Může se rozmixovat do smoothie, přidat do ovocného salátu, se semínky a ovocem do kaší, na výrobu čerstvého kokosového mléka anebo kokosového jerky, na výrobu placek, wrapů, waflí, sýrů, jogurtu, tvarohu, dezertů, kuliček, pudinků, zmrzlin, krémů a náplní, také rozmixovaná nebo nakrájená do omáček a polévek (krásně je zahustí a zjemní), burgerů, zeleninových jídel, rizot, na přípravu pečených koláčů a dezertů.

Víš, že...

Z dužiny z mladého kokosu můžeš vykouzlit kokosovou krupicovou kaši pro děti? Láká tě kokos v salátu? Pak zkus svůj salát zalít kokosovo-koprovým dresinkem, který se skvěle snoubí například s mrkví. Anebo překvap své blízké kokosovo-vanilkovými palačinkami, které jednoduše vytvoříš rozmixováním koko dužiny, sladidla, vanilky, skořice a špetky soli a naplň je zdravou nutellou a ovocem.

 

Kokosové jerky

Jsou vyrobeny z kokosové dužiny, která je několik hodin marinovaná a pak usušená do 42°C, takže si zachová veškeré živiny. Tyto jerky skvěle nahrazují ty opravdické masové. Slané jerky jsou vhodné místo masa do salátů, sendvičů, wrapů, polévek a omáček nebo jako svačinka na výlet nebo po sportu, sladké jerky se skvěle hodí jako sladká snídaně, svačinka nebo dezert, ale také do granoly nebo snídaňových směsí a kaší.

Víš, že...

Se kokosové jerky hodí báječně do Caesar salátu? Pokud je zima a máš chuť na něco teplého, vytvoř si třeba květákovou polévku s kokosovým mlékem a posyp ji kokosovými jerky a uvidíš, jak ji jerky dodají šmrnc!

 

Kokosové placky

Jsou vyrobené z kokosové dužiny, případně ještě dalšího koření nebo ingrediencí, a šetrně usušené do 42°C, aby si zachovaly veškeré živiny. Pokud máte doma sušičku s pláty, lze si je jednoduše připravit. Placky se dají použít jako chuťově lahodná alternativa k tortillám (na slano), rýžovým papírům na jarní závitky nebo samosa, nebo na sladko jako palačinky naplněné třeba ovocem nebo marmeládou.

Víš, že...

Rozmixováním kokosového masa a vody s troškou soli si můžeš vyrobit vlastní kokosové placky, které pak usušíš v sušičce? Pokud chceš sladké palačinky, přidej do těsta sladidlo, vanilku nebo skořici. Kokosové placky můžeš využít k tvorbě krásného růžovo-vanilkového palačinkového dortu, kdy kokosové placky namažeš krémem a budeš vrstvit na sebe.

 

Fermentované kokosové produkty

Kokosový jogurt nebo kefír jsou k nerozpoznání od klasických živočišných produktů, ale na rozdíl od nich, jsou velmi lehce stravitelné a výživné pro náš trávicí systém, protože obsahují “hodné” bakterie. Vyrábí se z kokosového masa nebo mléka přidáním probiotik a můžete si je jednoduše udělat i doma. Kokosový jogurt je výborný na snídani nebo svačinu, stačí ho ozdobit ovocem, přidat med nebo čokoládu. Můžete ho ale využít i naslano - vyrobit si z něj sýr “lučinu”, vajíčkovou (přidáním vajíčkové černé soli) nebo jinou pomazánku.

Víš, že...

Výroba kokosového jogurtu je velmi snadná? Stačí ti na ni mladý kokos (maso i voda) a kapsle probiotik a počkat, než se nafermentuje :-) Nebaví tě už klasické guacamole? Přidej do něj i trochu kokosového jogurtu a tím získáš zajímavou novou chuť. V létě oceníš mražené jogurtové pralinky s ovocem a oříšky.

 

Zralý kokos

Z dužiny zralého kokosu se základními 3 metodami a několika dalšími vyrábí hned několik kulinářských ingrediencí:

  1. Sušením vzniká sušený kokos, ten se pak buď použije na další výrobu, nebo se nastrouhá a je z něj strouhaný kokos nebo kokosové chipsy.
  2. Vytlačováním ze sušeného kokosu vzniká olej.
  3. Rozemletím sušeného kokosu vzniká kokosové máslo či mléko. Máslo obsahuje i vlákninu, zatímco z mléka je vláknina vyfiltrována a je z ní nasušená kokosová mouka.
  4. Dalšími procesy vznikají speciální produkty - sušením kokosového mléka vzniká mléko v prášku a nahříváním párou se panenský kokosový olej zbavuje typického aroma, a vzniká z něj olej dezodorizovaný.

Dužina ze zralého kokosu

Je šťavnatá, svěží a čerstvá. Můžete ji jíst jen tak, dát do koktejlů, smoothie, do dezertů, kokosek, tyčinek, zmrzliny, salátů, jíst spolu s ovocným salátem nebo namočit do čokolády jako fondue spolu s ovocem. Můžete ji také nastrouhat a usušit jako strouhaný kokos.

Víš, že...

Z dužiny ze zralého kokosu můžeš vytvořit zdravé extra kokosové Bounty tyčinky? A zkoušel jsi třeba už zelené ostré kokosové chutney?

 

Strouhaný kokos

Vzniká strouháním sušeného kokosu. Je to jasná stálice a častý kamarád našich maminek a babiček. Dává se do cukroví, dezertů, pečených i nepečených sladkých jídel (bábovky, müsli, granoly, drobenky, koláče, sušenky, tyčinky Bounty, kokosky, kuličky Raffaello), jako posyp slaných i sladkých jídel, k obalování některých potravin při přípravě asijských jídel nebo do omáček.

Víš, že...

Strouhaný kokos můžeš smíchat s harissou, citronovou šťávou a kůrou, kmínek, sušeným koriandrem a česnekem a tím potřít plátky ryby než je dáš do trouby péct? Získají skvělou kokosovou krustu. Pokud si raději na sladké, můžeš ze strouhaného kokosu vyrobit RAW kokosové macaroons nebo si udělat smažené banány nebo jiné ovoce v kokosovém těstíčku!

 

Kokosové chipsy

Mohou být ochucené či neochucené. Ty neochucené můžete potřít jakoukoliv směsí a zapéct a tím vznikne delikátní svačinka nebo jimi ozdobit koláče a buchty před vložením do trouby. Ty ochucené: dle slanosti / sladkosti se hodí do zeleninových / ovocných salátů nebo jen tak samotné jako svačinka do školy, práce či na výlet nebo mlsání k televizi, ty sladké pak na zdobení třeba palačinek, dezertů, kaší, jogurtů, zmrzlin, nákypů a dortů. Mezi “ochucené” se řadí i druh chipsů “zapečené neochucené” chipsy, ty totiž při pečení zesládnou.

Víš, že...

Můžeš kokosové chipsy použít na výrobu tropického smoothie nebo krásných originálních čokoládovo-kokosových vánočních košíčků (roztop čokoládu, olej a sladidlo a smíchej s chipsy a směs nalij do košíčků na muffiny a nechej ztuhnout)? Kokosové chipsy jsou jak dělané k ozdobě třeba ranní quinoa nebo pohankové kaše!

 

Panenský kokosový olej

Vyrábí se odstředěním, takže suroviny není třeba zahřívat a uchová si všechny živiny, báječnou kokosovou chuť i vůni. Je neuvěřitelně multifunkční. Přidává se do sladkostí (tyčinky, kuličky, krémy, čokoláda, pralinky), dodá jim chuť, a pokud je zchladíte, tak je zároveň ztuží. Když ho naopak ohřejete, tak může nahradit máslo (například na polití krupicové kaše). Na panenském oleji se dá cokoliv restovat i smažit, zejména palačinky jsou exkluzivní. Má vysoký bod tepelné stability. Kokosový olej si můžete dávat i na zjemnění do kávy. Používá se také v kosmetice, na promazání kůže, na vlasy a k výplachům ústní dutiny.

Víš, že...

Kokosový olej se skvěle hodí k přípravě domácího popcornu? Pokud chceš popcorn s vůní kokosu, použij klasický kokosový olej s vůní, jinak použij dezodorizovaný kokosový olej. Kokosovým olejem vymaž formy při pečení bábovek, buchet nebo sladkých chlebíčků. Půjdou pak dobře vyklopit a buchtu pěkně ovoní. 

 

Kokosové máslo

Je zralý kokos rozemletý na úplný krém. Je to vlastně hodně koncentrované kokosové mléko, navíc bývá nepasterizované, takže si udržuje vysokou výživnou hodnotu. Je z něj výborná pomazánka, lze ho přidat do smoothie nebo kaší, dodá tam výraznou kokosovou chuť. Výborný je také do čokoládového fudge, truffles, mousse, sorbetů a dalších nepečených i pečených dezertů místo másla, do polev, čokolád, náplní, asijského curry, na toust, palačinky nebo banánový chlebíček místo másla nebo kdekoliv místo oříškového másla, na výrobu kokosových pralinek, ale také místo smetany do kávy.

Víš, že...

Z kokosového másla můžeš vyrobit výborné fudge v mnoha různých příchutích? A co třeba takové čokoládové brownies s kokosovou polevou z kokosového másla? Máš rád parmezán, ale chceš si ho připravit ve vegan verzi? S kosovým máslem to není žádný problém :-) Kokosové máslo také můžeš přidat k dýňovému pyré pro výrobu jemného dýňového másla.

 

Pražené kokosové máslo

Upražením získá kokos chuť arašídů, a tak se hodí do různých krémů, dezertů, těst, náplní, do pralinek, čokolády, smoothie, na polití kaší, jako náplň na palačinky nebo pečivo a tousty.

Víš, že...

Se pražené kokosové máslo dá použít jako náplň do pralinek nebo na výrobu karamelek? Dají se z něj také vyrobit křupavé nepečené muffinky smícháním praženého koko másla s pukanci nebo burizony, kešu máslem, koko olejem a nektarem.

 

Kokosové mléko

Stálice mezi kokosovými ingrediencemi. Neobsahuje laktózu, takže je vhodné pro alergiky. Hodí se všude tam, kde byste jinak použili mléko kravské. Výborné je do curry, do omáček, do polévek, asijských jídel, zeleninových jídel, k masu, ale hodí se také pro přípravu sladkých dezertů, smoothies, drinků, pudinků, krémů. Když se nechá v chladu, vytvoří se nahoře tuhá část, která se dá vyšlehat na šlehačku.

Víš, že...

Kokosové mléko je nezbytnou ingrediencí pro výrobu výborného curry nebo různých asijských polévek? Dodá jim krémovost, jemnost a sladkou chuť. Kokosovým mlékem nahradíš kravské při výrobě jáhlovo-kokosového pudinku. A co třeba takové velikonoční vajíčka ala pannacocotta pro koledníky?

 

Kokosová mouka

Hodí se k přípravě nepečených dezertů, ale i na pečení (muffiny, sušenky, sladké chlebíčky, cukroví, palačinky, lívance). Většinou se míchá s mandlovou nebo tapiokovou moukou v poměru 1:1, má velkou schopnost nasát vodu, proto je vhodná i na zahuštění krémů, ovocných omáček, polévek, do koktejlů a jogurtů.

Víš, že...

Z kokosové mouky můžeš upéct úžasné bezlepkové brownies nebo třeba kokosový bezlepkový chlebíček? 

Kokosové pomazánky

Vznikají umletím sušeného kokosu s dalšími ingrediencemi a mohou být sladké - čokoládové, karamelové či slané - dají se jimi nahradit nutelly a další různé běžné pomazánky, které se používají jak na pečivo, tak do palačinek, salátů, do kaší, jako náplň závinů, buchet, koláčů, dezertů. Ideální jsou i jen tak na lžičku, když je chuť. Slané lze použít jako velmi koncentrovaný základ na dresink, sladké obdobně do smoothie.

Dezodorizovaný kokosový olej

Na rozdíl od panenského kokosového oleje, tento olej je zbavený typické kokosové vůně, a tak se na něm dají smažit i slaná jídla, třeba řízky. Strávníci nepoznají vůbec nic a díky vysoké tepelné stabilitě kokosového oleje jsou jídla na něm usmažená zdravější než na jiných olejích určených ke smažení. Dá se použít i na zjemnění kávy.

Kokosové mléko v prášku

Tohle je lahůdka, která se v rozumné kvalitě (bez éček) objevila na trhu teprve nedávno. Jemný sladký prášek vzniká rozemletím zralého kokosu na mléko, odfiltrováním vlákniny a následným usušením. Prášek lze použít v podstatě kdekoliv namísto sušeného kravského nebo sójového mléka - do kávy, k výrobě kakaa, do sladkých kuliček, na dekoraci sladkostí, na zahuštění jídel - ale pozor, je sladší!

Kokosové květy

Kokosový nektar

Sladký zlatavý nektar se tvoří v kokosových květech, odkud ho farmáři pravidelně odkapávají. Je to výjimečné sladidlo s karamelovou chutí a nízkým glykemickým indexem. Lze jej použít na polití dezertů, kaší, zmrzlin, do krémů, těst a náplní, na oslazení pudinků, koktejlů, jogurtů, také do sladko-slaných omáček, dipů, marinád, dresinků - všude tam, kde byste jinak použili med nebo agáve/javorový sirup.

Víš, že...

Kokosový nektar je výborné sladidlo do RAW čokolády třeba á la Studentská pečeť? Miluješ ořechy v karamelu? Pak nahraď obyčejný nezdravý cukr kokosovým nektarem a získáš úžasnou lahůdku, kterou je nejlépe jíst v RAW variantě (tj. usušenou v sušičce do 42°C) :-)

 

Divoký palmový nektar

Pochází z divoce rostoucí palmy na Srí Lance. Jeho chuť je karamelová s nádechem barbecue. Dá se použít stejně jako kokosový nektar - na polití snídaňových kaší, dezertů, palačinek, na doslazení krémů, dortů, nepečených sladkostí, do marinád, omáček, ale úplně nejlepší je spolu s kokosovým jogurtem nebo si do něj naložte kokosovou dužinu a vyrobte si jerky.

 

Kokosová aminos omáčka

Vzniká fermentací tmavého kokosového nektaru společně s mořskou solí, které se po roce smíchají s čerstvým kokosovým nektarem, čímž vznikne tekutina výrazně podobná jak konzistencí, tak chuťově sojové omáčce. Jak již název napovídá, obsahuje výrazné množství aminokyselin. Aminos omáčka je díky svému mixu slané-sladké-umamí a jemně kyselé chuti výborná do salátů, dresinků, do sushi, na marinování kokosové dužiny či standardního masa, na dochucení chipsů z batátů nebo cukety, hodí se do fermentovaných produktů (např. kimchi), asijské kuchyně, do polévek a stew místo soli, na potření pečeného masa, do salátových dresinků, ale i do sladkých pokrmů, kde sladkost ještě podpoří.

Víš, že...

Kokosová aminos omáčka je výborná na dochucení hummusu z cizrny i z batátů? Smícháním kokosového octa a aminos omáčky a olivového oleje získáš ten nejrychlejší a velmi chutný dresink na svůj salát!

 

Kokosový ocet

Vzniká roční fermentací kokosového nektaru, díky čemuž se sladká chuť nektaru plně přelije do koncentrované kyselosti octa. Ocet se hodí do salátů, BBQ omáček, dipů, dresinků, marinád.

Víš, že...

Ostrá asijská omáčka se neobejde bez kokosového octa? Vznikne výborná omáčka k namáčení jarních závitků nebo i jako marináda na maso.

 

Kokosový cukr

Je usušený kokosový nektar, při sušení dále karamelizuje, takže je chuťově ještě sladší. Udržuje si stále nízký glykemický index. Využívá se všude tam, kde byste jinak použili klasický cukr - do pečených i nepečených dezertů, těst, marinád, koktejlů, k oslazení čaje, kávy, omáček, dresinků, kaší, jídel atp.

Víš, že...

Kokosovým cukrem můžeš nahradit klasický bílý nebo třitový cukr při výrobě domácí nutelly? Získáš tak zdravou pochoutku, kterou můžeš baštit bez výčitek :-) A co třeba nahradit bílý cukr kokosovým při výrobě marmelády nebo džemu? Džem z chia semínek je hotový do pár minut.

Kokosový džem

Tato asijská lahůdka vyrobená rozemletím kokosového nektaru, kokosového másla a různých oříšků (např. kešu) je výborná do sladkých pokrmů, kde je sama ochutí i osladí. Je ideální ale i na toustu či jiném pečivu, jako náplň do palačinek, koláčků, dortů, rýžových nákypů anebo na mlsání jen tak či s ovocem.

Víš, že...

Kokosovým džemem můžeš plnit koláčky nebo koblížky? Vyrob si je ve zdravé variantě! A po sportu se ti určitě budou hodit energy balls, které jsou kombinací datlí, mandlí, strouhaného kokosu a kokosového džemu!

 

x

košík

Ceny jsou uvedeny s DPH.

tvůj nákupní košík je prázdný

nahoru
zavřít
e-book jsem život zdarma