spojujeme se s Bangkokem, chvilku to potrvá
>

Kokosový jogurt

čas přípravy 20 minut
náročnost 1
počet 3
Proč se do receptu pustit?

Kokosový jogurt je velmi podobný jogurtu klasickému. Ovšem s tím rozdílem, že je ještě o několik stupňů lepší, mnohem zdravější a lépe stravitelnější. Dodá ti ty správné tuky a díky aktivním probiotickým kulturám podpoří správné trávení. Jogurt je velmi univerzální, hodí se totiž jak na sladko, tak na slano.
Jogurt je skvělý s divokým palmovým sirupem, chipsy anebo s jerky. 

Jogurtová probiotická kúra trvá 2-6 měsíců a využívá toho, že při fermentaci jogurtu se mnohonásobně množí probiotické bakterie. Kúra znamená jíst denně cca 200gr nepasterizovaného (domácího) kokosového jogurtu. Jen tak, ve smoothie, v salátu, jakkoliv. Tahle kůra může výrazně obohatit tvůj mikrobiom (střevní mikroflóru). V jogurtu můžeš používat i další semínka a ořechy. Probiotka se pomocí jogurtu dostanou lépe skrz kyselé prostředí žaludku a navíc celá "kúra" vychází levněji než konzumovat čistě probiotika v kapslích.

Na co si dát pozor

Dej si pozor, abys jogurt v mixéru příliš nezahřál/a (do 40°).

Neboj se v případě potřeby směs zahustit sušeným kokosovým mlékem anebo tam přidat filtrovanou vodu, je-li směs příliš hustá!

Dej toho do mixéru jen tak do třetiny nádoby, jinak uvaříš mixér!

Speciální tip!
K fermentování můžeš použít termobox, ve kterém ti přišla kokosová dužina. Stačí do něj vložit skleněnou (pootevřenou!) nádobu s jogurtem. Obsah (jogurt) musí být zahřátý z mixéru na zhruba teplotu 35-37 stupňů - odhadneš tak, že ti to přijde teplé a né pálivé. Vedle nádoby to termoboxu vložíš pytlík s ohřátým olejem (na cca 40 stupňů), a mezi něj a jogurt dáš utěrku. Zavřeš a za 8-12 hodin se těš!

postup

1. krok

Rozmixujeme dužinu mladého kokosu (400gr) s panenskou kokosovou vodou (300ml) z lahvičky nebo přímo z kokosu. Pokud používáme panenskou vodu virgin (235ml), přidáme cca 1/4 lahvičky filtrované vody. Pokud používáme vodu přímo z kokosu, už vodu nepřidáváme (je to cca 300ml). Do vzniklého krému přidáme probiotika a opět mixujeme. Provádíme do mírného zahřatí. Pokud děláme jogurt z velkého balení kokosové dužiny (1kg), umixujeme se zhruba 750ml kokosové vody, což odpovídá třem lahvičkám virgin nebo vodě přímo ze 2 kokosů a troškou filtrované vody.

2. krok

Jogurt přelijeme do skleněné nádoby, kterou neuzavřeme. Můžeme na ni dát ubrousek s gumičkou.

3. krok

Sklenici zabalíme do ručníku a necháme fermentovat 8-24 hodin. Pokud dáme jogurt na topení nebo teplejší místo (do 40°), pak bude fermentace rychlejší.

4. krok

Zhruba po osmihodinové fermentaci začínáme ochutnávat dokud nám nebude kyselost vyhovovat (bude se zvyšovat). 

nakup si na recept

Panenská kokosová voda VIRGIN ❄️ (235ml)

cena 59 Kč
944 Kč/bal.

Probiotika na řecký jogurt v kapslích

cena 19 Kč

Dužina z mladého kokosu ❄️

cena 149 Kč
1 192 Kč/bal.

Kokosové jerky oříškový karamel

cena 99 Kč

Probiotika v kapslích

cena 19 Kč

Tohle ti bude taky chutnat

x

košík

Ceny jsou uvedeny s DPH.

tvůj nákupní košík je prázdný

nahoru